feb
21

Ha higgadtan belegondolunk ez nem lehetetlen. Hiszen milyen boldog lenne mindenki most amikor 210 Ft a frank, ha nem 150-nél hanem 225-nél vette volna fel hitelét.

Vagy ugyanez más valutával. Ha nem 240 Forintnál veszi fel az Euró hitelt, hanem 320-nál. Ismerek olyat aki 320-nál vette az autóját Eurós részletre, most amikor 270 az euró, minden hónapban nyer a törleszésen. Méghozzá nem is keveset. Ráaadásul, ahogy konszolidálódik a helyzet egyre többet fog nyerni. Sajnálja, hogy nem vett fel még több hitelt. Hogy nem vett nagyobb autót. Hogy nem vett még házat is akkor.

Milyen furcsa ez. Emberek százezreit nyomorba dönti, míg mások , akik a megfelelő pillanatban vettek fel deviza hitelt, egyre boldogabbak.

Azt gondolom sokan rájöttek mit akarok kihozni ebből. Ha most lenne annyi svájci frankunk amennyit felvettünk a lakáshitelünkre és ezt eladnánk majd amikor a frank visszagyengül visszavennék a különbségen visszanyerhetnénk azt a pént amit most a növekvő törlesztő részletekre fizetünk. Sőt akár annál többet is.

Számokra lefordítva. Ha valaki 100.000 frank hitelt vett fel 2008-ban (kb. 15,3 millió Ft) és most lenne 100.000 frankja amit eladna a mai 210-es árfolyamon (21 millió forintért), majd 2-3 év múlva visszavenné ezt kb. 170-es árfolyamon ( 17 millióért) akkor 4 millió forintot nyerne.

Természetesen van benne kockázat. Nem is kevés. Hiszen lehet, hogy 2-3 év múlva 250 lesz a frank akkor pedig 4 millió veszteség. Vajon ez lehetséges? Persze, de nem valószínű. Hiszen a svájciak már most is sírnak a túl erős frank miatt. Ha pedig az ott élők elveszítik a munkájukat akkor a gdp előbb utóbb csökkenni fog. Amíg a frank erősödött és a svájci gazdaság egyre csak szárnyalt, semmi sem állt az erősödés útjában. De most már nem ez a helyzet.

Ami még segít bennünket, hogy a frank helyett ha forintot vagy eurót veszünk arra kamatot is kapunk. Főleg akkor ha az MNB állandóan kamatot emel, illetve ha az EKB is hamarosan ezt fogja tenni.

No de kinek van erre 100.000 frankja ? Vagy 21 millió forintja ? Hát ez a lényeg, hogy nem is kell hozzá annyi pénz. De erről majd legközelebb. Addig mindenki gondolkozzon egy kicsit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcifrank.blog.hu/api/trackback/id/tr692678462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.10.22. 00:42:34

Ideje lenne aktualizálni ezt a cikket :)
süti beállítások módosítása